BESPLATNI SAVETI ZA UREDJENJE ENTERIJERA

 
Besplatni saveti strana       1       2       3

TRPEZARIJA U OKVIRU DNEVNOG BORAVKA

PITANJE :


Imamo jako mali stan u kome bi sve moralo dobro da se isplanira i maksimalno iskoristi, pa bi nam dobrodošao savet oko organizacije neke vrste trpezarije za koju nemamo poseban prostor, vec bi morala da se smesti u okviru dnevnog boravka i kuhinje koji su prakticno jedna prostorija.Potrebno je smisliti mesto i nacin da 3, eventualno 4 osobe jedu svakodnevno bez potrebe da se ugosti više ljudi, jer za to sigurno ne bi bilo mesta.,Šaljemo vam skicu prostora sa ucrtanom organizacijom kuhinje i namestajem u dnevnoj sobi, s tim da jos nismo resili prostor za tv upravo zbog azmišljanja o trpezariji koju ne znamo gde i kako bismo postavili. Otvoreni smo za razne ideje oko toga tako da ne mora biti stereotipnog karaktera. Unapred hvala.

ODGOVOR :

Postoji nekoliko varijanti rešenja vašeg problema a vi sami odlučite šta vam najviše odgovara. Dobro je što niste rešili prostor namenjen tv-u i ostaloj tehnici jer se to mora osmisliti u sklopu rešenja trpezarije.

1. KLASIKA
Varijanta koja je uvek najjednostavnija je da kupite klasičan sto i stolice ali da pri tome vodite računa o dimenzijama, odnosno da birate sto oblika kruga ili elipse što automatski u malom prostoru znači da se nećete udarati o ćoškove, i naravno sa što manje elemenata bez puno ukrasa jednostavnog dizajna gde sto ne bi bio veći u prečniku od nekih 90 cm i naravno sa što manjim stolicama koje mogu lepo da se podvuku da bi što manje zauzimale mesta kada se na koriste.

2. STO - SLIKA
U ovoj varijanti je reč o stolu koji se sklapa. Pričvršćen je za zid svojom jednom kraćom stranom šarkama tako da može da se podigne i fiksira na zidu, a da sa njegove donje stranee ploče glumi sliku na zidu bilo zaista oslikanom površinom ili fiksiranom pravom slikom, ili nekim printingom na samolepivoj foliji koja je zalepljena sa donje strane, na naličju ploče stola. Naravno i stolice bi takodje bile sklopive i odlagane u prikladni deo ispod "slike" u vidu komode koja bi ujedno imala i delove koji se pomeraju i pridržavaju ploču stola kada je u položaju za jelo.

3. PULT
Ovo je prilično česta metoda rešavanja prostora za obedovanje izradom fiksnog elementa pulta koji deli prostor kuhinje i dnevnog boravka koji je obično veće visine od standardnog stola i umesto 75 cm kreće se od 100 do 120 cm visine po želji korisnika uz koji se naravno koriste barske stolice ukoliko vam to odgovara kao alternativa standardnom sedenju za stolom.

Kada budete odlučili koja bi vam varijanta njviše odgovarala svaka od ideja se može dalje razraditi detaljno u skladu sa stilom, bojama i materijalima ostalih elemenata enterijera uključujući onda i prostor za tv čije ćete korisne dimenzije znati kada odaberete varijantu trpezarije.

 
sto na sklapanje   okrugli sto   moderan sto   sto pult
 

UMESTO SKUPIH UMETNIČKIH SLIKA...

PITANJE :

Uselili smo se nedavno u nov stan i potrosili prilicno novca na renoviranje, možda i vise nego sto smo planirali, i sada kada smo došli do finiša nemamo baš neka velika sredstva na raspolaganju za dodavanje nekih lepih detalja. Zidovi su nam uglavnom ostali prazni sem nekih par slika koje smo vec imali i koje su završile u jednoj od prostorija a za ostale ne znamo sta bismo. Da li postoji neka varijanta, osim klasičnih reprodukcija koje nam se baš i ne dopadaju kao opcija da malo popunimo zidove ?

ODGOVOR :

Postoji vise opcija za dekoraciju zidova a da to nisu klasicna umetnička dela.
Jedna od varijanti je da umesto slika zidove ukrasite svojim porodičnim fotografijama većeg formata recimo nekim od onih iz detinjstva urađenim u crno beloj tehnici sa diskretnim ramovima naravno grupišući ih tematski sa manjim razmakom između njih i uramljene istim tipom rama. Delovaće sasvim umetnički naročito ako ih uradite kod fotografa zamolivši ga da ih izradi u sepia stilu, što podrazumeva da fotografije nisu potpuno crno bele već imaju neki žućkasti ton patine, ili da im doda detalje u nekoj boji da izgledaju kao što su se nekad radile fotografije dok je postojalča samo crno bela tehnika pa su se fotografi dovijali i ručno senčili bojama lica portreta.

Takođe umesto umetničkih dela klasičnog slikarstva u današnje vreme moderne umetnosti sve više dominiraju pop art dela i digitalna štampa u stilu Merilin Monro Andy Warhola ili nekih drugih postera izrađenih od slika koje se mogu naći na internetu u bezbroj varijanti i koji mogu biti i velikog formata i praktično prekriti čitav zid ili postupkom repeticije više manjih komada složenih u geometrijsku formu koji će vašem ambijentu dati potpuno novu dimenziju a bez prevelikog ulaganja.

Naravno, uvek postoji i opcija «uradi sam» slike napravljene kolaž tehnikom, ili od suvog cveća, ili već vekovima oprobana varijanta tapiserije, ili postavljanja tapeta živog dezena kojih je danas toliko da je najteže odabrati samo jedne.
U sve ove nabrojane opcije treba uključiti na prvom mestu to šta bi vama najviše odgovaralo i uklopilo se u ambijent u kome ste a nikako po svaku cenu ići u neku od ovih priča.

 
Andy Warhol Marilyn   cvetni zid   zidna aplikacija   tapiserija
 
IZ SOBE ZA BEBU U SOBU ZA DETE

PITANJE :


Imate li neki savet po pitanju transformacije dečije sobe koja je do sada bila uređena za bebu sa krevetcem i jednom komodom i još dodatom sofom za mamu, a trebalo bi da se sredi u sobu za dete koje sada ima skoro 2 godine i postojeće stanje više ne odgovara uzrastu i potrebama.
Napomena: Nismo u mogućnosti da kompletno preuredimo prostor već bi nam odgovarale delimične izmene.

ODGOVOR :

U vasem slučaju jedna od sigurnih izmena bi se odnosila na promenu krevetca odnosno zamenili biste ga krevetom koji bih vam savetovala da bude odmah dimenzija standardnog kreveta (finansijski isplativija varijanta da ga ne biste opet menjali kroz par godina), a ukoliko sofa koja se već nalazi u sobi ne zadovoljava potrebe i može da bude krevet za dete (a verovatno ne) to bi značilo da je to sigurna izmena.

Pored toga komoda verovatno više nije dovoljna da se spakuje sva garderoba deteta pa bi se i tu nesto menjalo, s tim što mislim da bi trebalo da zadržite komodu i dodate još potrebnih elemenata ako može u istom stilu.

Što se tiče ostalih elemenata a to bi se uglavnom odnosilo na prostor za igru i igračke to morate sami da odlučite spram svog budžeta kojim raspolažete jer kao što znate što se tih stvari tiče danas je toliki izbor dečijih potrepština da možete da potrošite i čitavo bogatstvo.

Pretpostavljam da bi bilo dobro i okrečiti sobu ako ništa drugo iz higijenskih razloga, a to je nešto što daje zaista samo po sebi novi ambijent svakoj prostoriji. Ono što bi bio generalni savet je da vodite računa o stvarima koje ostaju i koje vam diktiraju budući stil i kolorit. Odabrite jednu, eventualno dve boje sa tih elemenata i držite se njih pri ubacivanju novih elemenata. Dečije sobe treba da budu vesele ali sa ukusom i merom. Takože se trudite da ostavite što vise slobodnog prostora i da sve bude što više fleksibilno kako bi dete imalo slobodu i kretanja i nekog svog budućeg organizovanja prostora.

decija soba - bebi soba 1   decija soba - bebi soba 2   decija soba - bebi soba 3
   

Uredjenje enterijera - Besplatni Saveti i Ideje za moderan enterijer i namestaj, kako urediti stan, enterijer, poslovni prostor, saveti arhitekte, originalne ideje...

   
     
Besplatni saveti strana       1       2       3
       
 
         
   
 
www.UredjenjeEnterijera.com Copyright © 2009
Sva prava zadržana.
 
web design
www.CapriFeet.com
 
 
 
 
 
 
Caprifeet web dizajn